Obserwatorzy

środa, 4 marca 2015

Jabłecznik z bezową chmurką

Wpis dla mamulki :) I to całkiem bez okazji, tak po prostu dla mojej mamulki :)-  żebyś wiedziała kobieto , że Szuszulak zawsze myśli o Tobie, uwielbia Ciebie  i Twoje komentarze :) kocha nad życie i zawsze zaprasza na "próby" wypieków :)

Dlatego pamiętając, fakt że jak byłam w wieku szkolno-podstawowym mamulka piekła jabłecznik( i chociaż takim małym gestem chcę sprawić uśmiech na jej twarzy) dziś prezentuję ultra pyszny jabłecznik z bezą.

Składniki na spód:

300 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

80 g cukru

opakowanie cukru waniliowego

150 g zimnego masła

3 żółtka

Beza:

3 pozostałe białka

150 g cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

Ponadto:

litrowy słoik z musem jabłkowym ( użyłam tego cudownego swojego z odrobiną cynamonu)

obrobiona cynamonu

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz żółtka. Szybko zagniatamy ciasto , formując kulę. Gotową owijamy w folię i  wkładamy do lodówki na 15 minut. W międzyczasie ubijamy białka  na sztywną pianę stopniowo dodając łyżka po łyżce cukier. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijamy. Prostokątną formę  wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy schłodzonym ciastem. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy (można użyć już gotowego dostępnego w każdym sklepie) delikatnie posypując mielonym cynamonem i na samym końcu wylewamy bezę. Wierzch ciasta wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do 175 C ( najlepiej góra i dół bez termoobiegu). Teraz najważniejsze- kwestia pieczenia , otóż jak radzi autorka przepisu ( znaleziony na  jednej z moich ulubionych stron : http://www.kwestiasmaku.com/) ciasto pieczemy przez 15 minut w 175 C . Następnie należy zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec przez 25 minut. Kolejno ustawiamy temperaturę na 170 C ( włączając tylko dolną grzałkę oraz termoobieg) i pieczemy następne 25 minut.

Powiem tak - palce , usta, talerze lizać :):)

Jabłecznik z bezą I Jabłecznik z bezą II Jabłecznik z bezą III Jabłecznik z bezą IV
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PS : kawałek oczywiście zachowuję do jutra ( a może mamulka wpadnie na kawkę :):))

39 komentarzy:

  1. Pyszności, polecam mój tort bezowy
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/05/tort-bezowy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja!
    Polecam kilka moich pomysłów
    http://www.przepismamy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. znakomity jabłeczkik :) chętnie się poczęstuje :) zobacz tez moje ciasto kantyczka
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/kantyczka.html

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne, wygląda bardzo apetycznie :) a to moje ciasta z jabłkami
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=szarlotka+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie, zapraszam na prosty szybki i tani jabłecznik
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/prosty-i-szybki-jabecznik.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasta upieczone bez specjalnej okazji najlepiej smakują :-) Piękny jabłecznik. Polecam też
    http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie, spróbuje, a ja polecam domowy wyrób serów np. feta, camembert, parmezanem i inne lub cydr i miód http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny jabłecznik, u mnie spróbuj kruchego ciasta z jabłkami i żółtą pianką
    http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-z-jablkami-i-zolta-pianka

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam też
    http://inews.com.pl/WordPress3/jablka-pieczone-w-ciescie/

    OdpowiedzUsuń
  10. brzmi apetycznie:) A Od siebie polecam bardzo smaczny desernik wiśniowy:
    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/165-100148-desernik_wisniowy.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj tak, jabłecznik zawsze. A z bezą to już szczególnie jestem na tak.
    http://przekaskinaimpreze.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak z jabłkami to polecam jeszcze omlet - http://www.stachurska.eu/?p=377 .

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie, świetny wypiek! Zapraszam na ciasteczka owsiane:

    http://www.buster.pw/ciasteczka-owsiane-z-maslem-orzechowym/

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie, spróbuje, a ja polecam domowy wyrób serów np. feta, camembert, parmezanem i inne lub cydr i miód
    http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  15. szarlotka z bezą jest przepyszna :) ja zrobiłam ostatnio szarlotkę z bezą i bitą śmietaną PYCHA polecam koniecznie wypróbuj :) http://zakateksmakosza.blogspot.com/2015/03/szarlotka-po-krolewsku.html

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzięki córeńko,ale nie musiałaś. :)A swoja drogą,wygląda pysznie i chętnie spróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam szarlotki w każdej postaci :) Najsmaczniejsze te na kruchym cieście http://www.glinianakoniczynka.pl/1323/tradycyjna-szarlotka-jaka-pyszna/ smaczna,prosta i szybka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. oczywiście zapisuje przepis do następnego wypróbowania
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. dziękuję :)
    ciasteczka na 100% upiekę
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. aa super propozycja
    dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  21. A po ciachach, odchudzanie ;)
    http://odchudzaniez3dchili.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie, zapraszam na pancakesy czyli amerykańskie naleśniki

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/03/pancakes-czyli-amerykanskie-nalesniki.html

    OdpowiedzUsuń
  23. Do ubitych białek z cukrem dodać 20 dkg kokosu i wtedy jest pycha!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziękuję Ci za ten przepis. Takiego smaku mi narobiłaś, że już o 10 rano miałam w domu składniki i szarlotka upieczona. Tak pachniała, że nie doczekała się ostygnięcia i zjadłam pierwszy kawałek jeszcze ciepły. POEZJA :). Wszystko się udało w 100%. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  25. Aż zazdroszczę Ci mamulka takiej więzi z córą:)))I chylę czoła, bo wiem jak trudno o taką zażyłą relację.

    OdpowiedzUsuń
  26. świetny przepis ! uwielbiam takie ciasta!zapraszam na ''CZEKOLADOWY JABŁECZNIK'' POZDRAWIAM!!
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/02/czekoladowy-jabecznik.html

    OdpowiedzUsuń
  27. To ja dziękuję za tak miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mam wrażenie, że blaszka mniejsza niż standardowa, mam rację? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Pani Mariolu blaszka na wymiary 35x23 cm pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja właśnie robię to ciacho w wersji XL czyli podwójnego póżniej dam znać jak smakowało Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  31. całkiem fajne.


    https://plus.google.com/113235266779500712709

    OdpowiedzUsuń
  32. No Mamulko, taka córka to prawdziwy skarb ;) Ja jeszcze muszę poczekać troszkę kiedy moja będzie piec dla mnie takie smakowitości, chociaż patrząc na jej zapędy kulinarne to nastąpi to szybciej niż myślę (córa ma 7 latek). Jabłecznik - no gdybym mógł to bym go wyjął z monitora! Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. czekam na recenzję :)
    miłego pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam fajnie widzieć takie wpisy, dla swoich mam i to tak bez okazji. Coraz mniej osób w ogóle coś robi bez okazji. Uważam, że to jest naprawdę fajna inicjatywa. Fajnie jest tak trzymać pozdrawiam i życzę sukcesów kulinarnych.

    OdpowiedzUsuń
  35. dziękuję, oby wena i chęci mnie nie opuściły :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  36. Przepis super a ciasto palce lizać ja robiłam na dzień kobiet 2 placki i tylko się mignęły.Domownicy zadowoleni więc jutro powtórka na 2 blaszki pyszne dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...