Obserwatorzy

niedziela, 28 maja 2017

Kruche ciasteczka kokosowe

Stał się długo wyczekiwany moment!!!!! Dnia dzisiejszego w pełnym słońcu, z mega uśmiechem na twarzy, z towarzyszącym mi kotem i oblewającymi się na trawniku wodą dziećmi dokonałam pierwszego zbioru z mojego szuszulkowego ogródka ( wspomnę dla wyjaśnienia , że OGRÓDEK ten ma wymiary niecałe 2mx2m :lol: ) a trafiło na piękny, dorodny szpinak :) Ale dla mnie nie ma rzeczy niemożliwych i nawet z takiego małego kwadracika potrafię zrobić warzywny zagajnik. Idąc dalej chciałabym nadmienić iż w ogródku tym znajdują się jeszcze: marchew, pietruszka, fasolka, sałata, koper, buraczki, szpinak ( był :))a obok w doniczkach malutki zielnik: bazylia, mięta, tymianek, oregano (wszystko absolutnie przeze mnie wysiane, wyhodowane i  dopieszczane).

A to co dziś proponuję do upieczenia to kruche ciasteczka kokosowe, a jakie ogromne moje zdziwienie było kiedy to niejaki mój Kubuś ( który niestety preferuje głównie słodycze w opakowaniu pewnej czerwono-białej firmy) sam z siebie zaczął mi je podjadać ze słoiczka. Jest progres moi kochani :):)

Żebyście mogli zadowolić małe rączki i buźki potrzebujecie:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

1/2 szklanki wiórków kokosowych

4 płaskie łyżki cukru pudru

1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany

Mąkę, wiórki kokosowe oraz masło łączymy w misce ( można posiekać) , następnie wbijamy całe jajko, dodajemy cukier puder i łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Szybko zagniatamy ciasto , kontrolując jego konsystencję, jeśli uważacie, że jest zbyt klejące można dodać mąki.  Z ugniecionego ciasta formujemy kulę lekko ją spłaszczając. Schładzamy ok. 30 minut w zamrażalce.

Schłodzone ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 2 mm i dowolnymi foremkami wykrawałam ciasteczka. Mój wybór padł na łapki, strzałki i dolary :)  może tu tkwi cała magia Kubusiowego podjadania . Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut. Czas pieczenia możemy kontrolować gdyż ciasteczka powinny być lekko brązowe.

1 2 3 4 5

 

Czyli wszyscy jak jeden łapka w górę i do kuchni- marsz!!!

Całuję siwo-łysa Szuszulka :):)

16 komentarzy:

  1. Świetny przepis :) Najbardziej podobają mi się te ciasteczka w kształcie $ :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co z kokosem a takie ciasteczka warto zawsze mieć przy sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super.
    Oto kilka moich pomysłów
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search/label/Ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  4. do kawki idealne
    polecam moje przepisy na ciastka
    http://www.obzarciuch.pl/search/label/ciastka?max-results=7

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. takie proste najlepsze
    zapraszamy na ciastka grzybki mleczno - owocowe
    http://www.rondel.pl/2017/03/ciastka-grzybki-mleczno-owocowe.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasteczka :)
    Zapraszam na niemieckie ciasteczka maślane z czekoladą
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2017/05/kruche-ciasteczka-maslane-niemieckie.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie. Przepis wkładam do mojego przepiśnika. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie http://wharmonii.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna słodka przekąska. Można się też pobawić kształtami, co dodaje uroku.
    http://ocetjablkowy.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, ja polecam również wersję bardzo kruchych z kokosem
    http://domowysmakjedzenia.pl/2017/01/22/ciasteczka-kokosowe/

    OdpowiedzUsuń
  10. wszystko, co kokosowe to zjem ze smakiem !

    OdpowiedzUsuń
  11. OOO Ciastka w kształcie dolara !

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają naprawdę smacznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasteczka kokosowe! Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...