Obserwatorzy

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Truskawkowy tunel

Sezon truskawkowy uważam za otwarty i to nie w byle jakim stylu. Poniższe ciasto przypomina mi nadmorski zachód słońca. Czerwoność nadzienia truskawkowego przełamana żółcią biszkoptu , wygląda to na prawdę imponująco!!!Smakuje wybornie, ale co Wam będę słodziła i co Was będę kusiła po prostu musicie spróbować zrobić je sami.......

Hitem jest to , że udało mi się w ten weekend znaleźć czas dla siebie. Było to czas poświęcony głównie na opalaniu się, czego skutki odczuwam do teraz i wszelkimi sposobami staram się je złagodzić. Nie narzekam, bo to uwielbiam a że po zimie człowiek "troszkę" bledniawy i odstający od czekoladowej normy to sobie pozwoliłam poleżeć przez duże P :):)Na razie mam kolor dogotowanego raczka :):) i to z przedniej strony ciała :)Oj tam, oj tam :):)chyba nikt nie zauważy :):)

Kochani mimo palącego przodu zapraszam do kuchni na  wykonanie truskawkowego tunelu.

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

Białka oddzielamy od żółtego i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Do ubitych białek wsypujemy przesiane mąki , proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy olej. Ciasto przelewamy do półokrągłej foremki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie takiej na poniższa:

forma

 

 

 

 

Ciasto pieczemy w 160 C przez 35-40 minut. Tuż po upieczeniu obciążyłam środek ciasta, żeby zrobić w nim miejsce na nadzienie. Biszkopt stety/niestety tak urósł, że trzeba mu było pomóc stać się wklęśniętym.

Masa truskawkowa:

2 galaretki truskawkowe

1 kg truskawek

Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i miksujemy ( kilka pozostawiamy do dekoracji)- powinny powstać dwie szklanki musu. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody , porządnie studzimy i łączymy z musem truskawkowym. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Na ostudzony, ładnie wklęśnięty biszkopt wylewamy tężejącą galaretkę z musem , następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Stężałe ciasto wykładamy do góry dnem i dekorujemy np posypując je cukrem pudrem.

truskawkowy tunel V truskawkowy tunel IV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

truskawkowy tunel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Światowy Dzień Pocałunku- mówi Wam coś to???:):):)Zachęca do czegoś ??A może razem z soczystym pocałunkiem obdarujecie ukochaną osobę powyższym wypiekiem ?????Bo czyż geniusz nie tkwi w prostocie??

Całuję Szuszulka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...