Kochani dzisiejsze ciasto można podsumować tak : R jak rabarbar+R jak rumianek = ZZU ( zdrowie, zadowolenie uśmiech). Zapraszam na ciasto z rabarbarem i masą serową.
Składniki na ciasto:
200 g miękkiego masła
190g cukru
16g opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
250g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Kolejno dodajemy po jednym jajku za każdym razem miksując. Mieszamy aż składniki się połączą. W osobnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy z masą jajeczną do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35x23 cm.
Nadzienie:
400g twarogu z wiaderka
300g śmietanki kremówki 36%
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
80g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
800 g rabarbaru
Twaróg ucieramy ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem na jednolitą masę.
Rabarbar należy obrać, pokroić w 1 cm kawałki i oprószyć cukrem waniliowym. Odstawiamy na kilka minut.
Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki
Powyższe składniki zagniatamy palcami do powstania kruszonki. Schładzamy na czas wykończenia ciasta.
Na wcześniej wyłożone na blaszkę ciasto wylewamy masę serową, następnie wysypujemy rabarbar. Całość posypujemy kruszonką.
Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 185 C i pieczemy przez ok. 60 minut
Gotowe i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Całusków sto milionów dwa Szuszulka
mmmm, wygląda pysznie! A za projekt mocno trzymam kciuki :-)!
OdpowiedzUsuńFajny przepis :) w weekend wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńSmaczny przepis :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam !
OdpowiedzUsuń