Jest mi ogromnie miło że udało się przetrwać ten tam jak mu było 2015! Źle nie było- chociaż końcówka mogłaby być lepsza , ale co nas nie zabije to nas wzmocni dlatego trzeba zacisnąć małe co nieco i głowa do góry!!Mamy cały 2016 żeby się wykazać.
Kochani nie udało mi się Wam złożyć życzeń na przełomie 2015/2016 dlatego czynię to teraz. Życzę Wam przede wszystkim:
Spełnienia marzeń,
Żebyście zawsze te marzenia mieli -w końcu trzeba coś spełniać :)
Żebyście mieli pasję, które możecie realizować
Żebyście byli uśmiechnięci
Cali i zdrowi
I chwytali każdą chwilę z życia , bo warto....
A ja sobie dodatkowo życzę żeby ten oto piękny, śliczny , fioletowy kalendarz zapełnił się zamówieniami :) A co!!!!
Mikołaj się bardzo w tym roku postarał, więc jeśli to Mikołaju z Laponii czytasz to jeszcze raz DZIĘKUJĘ :):)
Potrzebujecie na biszkopt:
4 jajka
100 g cukru
100 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
16 g cukru waniliowego
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypywać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Cały czas ubijamy. Następnie nadal ubijając dodajemy po żółtku. Do tak przygotowanej masy delikatnie wsypałam mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszałam bardzo powoli by piana nie opadła.Przed upieczeniem przygotujcie sobie ręczniczek kuchenny, lekko posypany cukrem pudrem. Na płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy masę kakaową.
Ciasto pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu przekładamy ciasto na wcześniej przygotowany ręcznik papierem do góry. Zgrabnym ruchem zrywamy powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną pozostawiamy do ostudzenia.
Masa:
100 g białej czekolady
250 g mascarpone
duża pomarańcza
Skórkę z uprzednio umytej pomarańczy ścieramy a obrany owoc dzielimy na cząstki. Następnie topimy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Czekamy aż się wystudzi i powoli miksujemy z mascarpone, na samym końcu dodając startą skórkę z pomarańczy. Przygotowanym kremem smarujemy ówcześniej rozwiniętą i wystudzoną roladę. Na wierzchu kremu układamy kawałki pomarańczy. Ponownie zawijamy i chłodzimy.
Polewa:
cukier puder
śmietanka 30%
Cukier puder po prostu łączymy ze śmietanką i takim sposobem powstanie Wam idealnie bialuśki lukier. Proporcje sami musicie sobie określić w zależności od tego czy chcecie mieć rzadszą czy gęściejszą polewę.
Niestety nie posłuchałam się idealnie przepisu i ciasto wylałam na mniejszą blaszkę niż powinnam czego efektem jest " nieco " przygrubawe ciasto. No kurcze nie zawsze musi być idealnie, nieprawdaż??
Całuję cieplutko, bo w końcu u nas się zimna obudziła.
Smacznie rozpoczynasz Nowy Rok :)
OdpowiedzUsuń