Obserwatorzy

niedziela, 3 stycznia 2016

Kakaowa rolada z kremem mascarpone

 
Witam w Nowym Roku 2016!!

Jest mi ogromnie miło że udało się przetrwać ten tam jak mu było 2015! Źle nie było- chociaż końcówka mogłaby być lepsza , ale co nas nie zabije to nas wzmocni dlatego trzeba zacisnąć małe co nieco i głowa do góry!!Mamy cały 2016 żeby się wykazać.

Kochani nie udało mi się Wam złożyć życzeń na przełomie 2015/2016 dlatego czynię to teraz. Życzę Wam przede wszystkim:

 

Spełnienia marzeń,

Żebyście zawsze te marzenia mieli -w końcu trzeba coś spełniać :)

Żebyście mieli pasję, które możecie realizować

Żebyście byli uśmiechnięci

Cali i zdrowi

I chwytali każdą chwilę z życia , bo warto....

 

A ja sobie dodatkowo życzę żeby ten oto piękny, śliczny , fioletowy kalendarz zapełnił się zamówieniami :) A co!!!!

Mikołaj się bardzo w tym roku postarał, więc jeśli to Mikołaju z Laponii czytasz to jeszcze raz DZIĘKUJĘ :):)

kalendarz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No to tyle,  teraz może przejdziemy do konkretów, a dziś konkretem jest kakaowa rolada z kremem mascarpone. Nic prostszego, uwierzcie.

 

Potrzebujecie na biszkopt:

 

4 jajka

100 g cukru

100 g mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

16 g cukru waniliowego

 

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypywać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Cały czas ubijamy. Następnie nadal ubijając dodajemy po żółtku.  Do tak przygotowanej masy delikatnie wsypałam mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszałam bardzo powoli by piana nie opadła.Przed upieczeniem przygotujcie sobie ręczniczek kuchenny, lekko posypany cukrem pudrem. Na płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożoną  papierem do pieczenia wylewamy masę kakaową.


Ciasto pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu przekładamy ciasto na wcześniej przygotowany  ręcznik papierem do góry. Zgrabnym ruchem zrywamy powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną pozostawiamy do ostudzenia.


Masa:

 

100 g białej czekolady

250 g mascarpone

duża pomarańcza

 

Skórkę z uprzednio umytej pomarańczy ścieramy a obrany owoc dzielimy na cząstki. Następnie topimy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Czekamy aż się wystudzi i powoli miksujemy z mascarpone, na samym końcu dodając startą skórkę z pomarańczy. Przygotowanym kremem smarujemy ówcześniej rozwiniętą i wystudzoną roladę. Na wierzchu kremu układamy kawałki pomarańczy. Ponownie zawijamy i chłodzimy.

 

Polewa:

cukier puder

śmietanka 30%

 

Cukier puder po prostu łączymy ze śmietanką i  takim sposobem powstanie Wam idealnie bialuśki lukier. Proporcje sami musicie sobie określić w zależności od tego  czy chcecie mieć rzadszą czy gęściejszą polewę.

 

Niestety nie posłuchałam się idealnie przepisu i ciasto wylałam na mniejszą blaszkę niż powinnam czego efektem jest " nieco " przygrubawe ciasto. No kurcze nie zawsze musi być idealnie, nieprawdaż??

 
Kakaowa rolada z mascarpone III  Kakaowa rolada z mascarpone IIKakaowa rolada z mascarpone I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Postanowienia Noworoczne pozostawiam na kolejny wpis- będzie ciekawie:)

 

Całuję cieplutko, bo w końcu u nas się zimna obudziła.

 

1 komentarz:

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...