z nieba lecą bomby
A Mikołaj dostał w łeb
i był nieprzytomny......
To jest nowa wersja kultowej piosenki mojego dzieciństwa według mojego starszego syna. Nie wiem do czego to przypiąć.................. Trochę różnią się te wersje , czy to kwestia minionych lat czy wpływu otoczenia....
A święta gonią, a tu prezenty niekupione- dobrze, że listy do M. zostały wysłane w odpowiednim czasie to może coś tam skapnie :):)
Ja ogólnie jestem w szale kupowania, ale zapasów na wigilijną kolację i coś słodkiego po niej. Na razie idzie mi cudownie łatwo...aż za łatwo i strach pomyśleć jak ten błogi stan minie.
Żeby i u mnie na blogu zrobiło się świątecznie chciałabym Wam zaproponować wspaniałe ciasto chałwowe. Kakaowy biszkopt wysmarowany kwaskowatym dżemem porzeczkowym i przełożony kremem budyniowo-chałwowym. Rozpusta...................
Potrzebujecie do wykonania biszkoptu:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
3/2 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
szczypty soli
Mąkę i kakao mieszamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier oraz żółtka. Do ubitych jajek dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie łączymy. Ciasto przekładamy na blaszkę 20x30cm wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.
Krem:
400 g waniliowej chałwy
2 opakowania budyniu waniliowego
3 szklanki mleka
250 g masła w temperaturze pokojowej
Budynie gotujemy na mleku i dobrze studzimy. Masło ucieramy na puch , następnie dodajemy na przemian budynie oraz pokruszoną chałwę. Wszystko łączymy do powstania kremu.
Ponadto:
słoik dżemu z czarnej porzeczki
50 g mlecznej czekolady
mocna herbata do nasączenia
Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy herbatą. Dolny i górny biszkopt smarujemy dżemem i nakładamy 2/3 wcześniej przygotowanego kremu. Następnie przykrywamy drugim biszkoptem, lekko go nasączamy a na górę wykładamy pozostałą część kremu. Całość posypujemy startą mleczną czekoladą. Schładzamy, najlepiej na noc.
Zatem do za niedługo :)
P.S: jakieś niepokojące komunikaty wyskakują na stronie głównej blog.pl, że niby moje konto na OnetDysk zostanie niedługo usunięte..............ogarnia mnie blady strach normalnie..........
pycha !!!!
OdpowiedzUsuńmniam !
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze w Nowym Roku życzę :)
OdpowiedzUsuńna pewno jest pyszne
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję i wzajemnie :)
OdpowiedzUsuńto ja lubię :D
OdpowiedzUsuńświetne ! :D
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńSzkoda, że blogi polecą, bo ten był naprawdę świetny. A przepis także na plus.
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńWgryzłbym się w takie ciacho, sprawia soczyste wrażenie:)))
OdpowiedzUsuń