Kochani wariaci-nie wariaci , patrząc przez okno śmiem stwierdzić, że dziś chyba komuś się pomyliło, bo żeby w lato było 30 C - nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, to jakaś pomyłka :) :):):)Pani Lato więcej takich pomyłek prosimy bo z tego z chłodu to warzywa nie chcą rosnąć w ogródku mym:). Ale co miałam z ogródka tego to zerwałam, co mogłam to pomroziłam a co chciałam to upiekłam. I dzisiejszy twór- jogurtowe ciasto z truskawkami jest jednym z tych ogródkowych zerwańców. Niby nic , ale wielkie wow!!! szczególnie jak skosztujemy jeden, potem drugi, trzeci i czwarty kawałek i tak do ostatniego okruszka. Warto kochani wypróbować, bo to proste, szybkie a przede wszystkim smaczne ciasto.
Potrzebujecie:
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklankę cukru
16 g cukru waniliowego
2 duże jajka
100 ml oleju
330 g jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
Ponadto:
ok. 300 g truskawek
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz olej. Miksujemy na najmniejszych obrotach dodając porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia tylko do połączenia składników. Kwadratową blaszkę (24x24) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do foremki.
Umyte i pozbawione szypułek truskawki przekrawamy na pół i układamy na wierzchu ciasta lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut (przed wyjęciem ciasto należy skontrolować patyczkiem- powinien być suchy). Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Czyż to lato nie jest piękne ( mówiła z przekąsem Szuszu) :lol:
Całuski
uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuń