Obserwatorzy

czwartek, 17 listopada 2016

Makowa rolada z kruchego ciasta

Alo jestem:)

Ile się wydarzyło na przestrzeni tych 22 dni mojej nieobecności to nawet mi samej trudno w to uwierzyć. Halloween było- minęło ( w tym roku absolutnie nie było mowy o jakimkolwiek halloweenowaniu- był to czas trudny.......), potem 1 Listopada powitał nas aurą typową dla Cherrapunji ( indyjskim mieście w którym odnotowuje się największe opady na świecie) może to przemilczę :):):), no i  cukiereczek czyli moja długo wyczekiwana operacja nogi ( tak tak ja zakochana w bieganiu, aerobiku, sporcie)unieruchomiona na co najmniej 3 miesiące (dobrze że o kulach można śmigać) , lekko już załamana, obolała, ale walcząca z bólem i dążąca do szybkiego powrotu do mojej "normalności" :):) Mam zatem trochę czasu dlatego postaram się nadrobić drobne zaległości :)

Pierwszą "zaległością" , którą chciałabym się podzielić jest makowa rolada z kruchego ciasta. Trafiona w czas, chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego, tylko cichutko zanucę: " Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta............"

Do wykonania tej roladki potrzebujecie:

5 szklanek mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła

1/2 szklanki cukru pudru

1 jajko

2 żółtka

4-6 łyżek śmietany 18%

Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam, szybko wyrobiłam i schłodziłam w lodówce przez 30 minut.

Masa makowa:

250 g maku
50 g masła
150 g cukru
łyżka rodzynek
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
olejek migdałowy - 1 łyżeczka
3 białka
szczypta soli

Mak opłukać na sitku, odcedzić, zalać wrzącą wodą i trzymać na ogniu tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach. Następnie należy go odsączyć starannie na gęstym sitku. Masło topimy w rondlu, wykładamy odcedzony mak, dodajemy cukier, opłukane rodzynki, skórkę z pomarańczy  i olejek migdałowy. Smażymy mieszając 10-15 minut. Białka ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Studzimy.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta.  Masę makową rozsmarowujemy równomiernie na cieście które następnie zwijamy w rulon. Tak przygotowane  przekładamy do formy sklejeniem do dołu, wierzch  smarujemy rozmąconym jajem . Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180ºC.

Gotowe polałam gęstym lukrem przygotowanym z cukru pudru i kilku kropli aromatu migdałowego, który po prostu ubóstwiam.

rolada makowa Irolada makowarolada makowa II rolada makowa III

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulawa Lotta (czytaj Szuszula ) ściska mocno i idzie dalej przechodzić domowe rekonwalescencje.

19 komentarzy:

  1. Ty to jednak zwariowana wariatka jesteś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego ja tak kocham słodkie

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis.napewno wyprobuje na swieta.moj maz uwielbia rolady makowe.napewno sie ucieszy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam ! a jeśli w miejsce maku damy konfiturę to też powinno się udać ?

    OdpowiedzUsuń
  5. jak najbardziej , będzie super !
    powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na święta obowiązkowo musi być :)
    tutaj mój sprawdzony przepis na taką roladę
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/strucel.html

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. ślinka leci na sam widok
    polecamy ciasto piegowaty Jaś
    http://ronddel.blogspot.com/2016/11/ciasto-piegowaty-jas-s-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też kocham słodkie
    :)
    Mimo, że rozum podpowiada coś innego.
    Makowce (rolady z makiem) polane lukrem uwielbiam.
    Im więcej maku tym makowiec lepszy

    Pozdrawiam i gratuluję bloga.
    A odwołując się do rozumu...
    po 30 latach naukowcy odkryli wreszcie przyczynę otyłości na całym świecie (niezależnie od PKB)
    http://zdrowie.hotto.pl/dlaczego-tyjemy-i-chorujemy-na-raka-nie-wiesz-ze-trujesz-sie-codziennie/

    OdpowiedzUsuń
  9. Strucla z makiem
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/12/strucla-z-makiem.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna strucla!
    Zapraszam po świąteczne przepisy!

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/swieta.html?m=0

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam
    oczywiście odwiedzam Pani bloga z miłą chęcią :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam makowiec -zwłaszcza w takiej odsłonie. zapraszam do mnie zesmakiem93.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda pięknie i smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam. Proszę o doprecyzowanie przepisu- jaki mak należy kupić do rolady makowej: mielony, czy normalny w ziarnach. Jeżeli w ziarnach to czy należy go po ugotowaniu zmielić. Bardzo apetycznie wygląda pani rolada. Zamierzam ją upiec, nie chciałabym popełnić błędu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam
    maku jakiego użyłam to tej rolady był w całych ziarnach.
    oczywiście mak mielony byłby jak najbardziej na miejscu - jak nie lepszy.
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie dziękuję za szybką odpowiedź. Roladka wygląda smakowicie, już w tym tygodniu będzie gościła na moim stole.Cieszę się, że trafiłam na pani bloga.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jest Pani niesamowicie miła,
    dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wszystko z makiem jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...