Obserwatorzy

wtorek, 11 października 2016

Babka waniliowo-czekoladowa

Pytanie jest zasadniczo proste: kiedy pieczemy babki/babkę. Najoczywistsza odpowiedź : na Wielkanoc!!! Prawda i czysta prawda. Ale ja na przykład piekę babkę kiedy mam mało czasu i jestem ":troszkę" zmęczona a ciśnienie na ciasto jest duże,  kiedy chcę sobie poprawić humor, kiedy mam to poczucie , że kilka dni nic w piekarniku się nie znalazło i trzeba by było ten stan rzeczy jakoś zmienić, albo po prostu , tak o, bo lubię piec. A powiem, że z tego lubienia wychodzą na prawdę pyszne rzeczy :):)

Dowodem na to jest poniższy przepis :) Dziś babka w wersji waniliowo-czekoladowej bo przecież jakby mogło być inaczej- trochę ciućków trza wciągnąć kiedy pogoda odmawia jakiejkolwiek słonecznej współpracy. No skądś ten uśmiech musimy czerpać :)

(Inspiracja a przede wszystkim chęć na babkę zaczerpnięta z bloga Pani Beatki)

 

125 g masła

125 g gorzkiej czekolady ( użyłam proporcji 100 g gorzkiej czekolady i 25 g mlecznej)

5 jajek

135 g cukru trzcinowego

125 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki aromatu waniliowego

 

Czekoladę należy posiekać i stopić ( można to zrobić w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej). Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na puch. Masło topimy i przestudzamy. Do powstałej masy żółtkowej wlewamy masło, następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części , jedna może być większa od drugiej w proporcji 2/3 do 1/3. Do mniejszej dodajemy rozpuszczoną czekoladę a do większej wanilię. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dzielimy na pół i w równych proporcjach dodajemy do ciemnej i jasnej masy. Każdą z osobna należy delikatnie wymieszać. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na przemian białe i czekoladowe ciasto, na końcu patyczkiem robimy zygzaki w cieście, aby masy się troszkę zmieszały.

Ciasto pieczemy w 180 C przez 45-50 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

 

babka czekoladowo-waniliowa babka czekoladowo-waniliowa I babka czekoladowo-waniliowa III babka czekoladowo-waniliowa IV babka czekoladowo-waniliowa V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To ja już polecę, bo kolejny przepis do wypróbowania-  tym razem idzie w ruch  ricotta.

Słoneczka życzę

5 komentarzy:

Ciasto kokosowe na wafelku

A bo ja czekam na śnieg i czekam w tym oknie i dlatego mnie tu nie ma :):):) :lol: . Śniegu oczywiście nie ma, o wpisach nie wspomnę i stoję...